Краве сирене
Kраве сирене
Има ли по-български продукт от негово величество кравето сирене? То е абсолютно пълновластен владетел на всеки хладилник и маса у нас. От незапомнени времена, то е неизменен скъп гост на всяка трапеза по нашите географски ширини. Вкусът му вълнува, носи скъпи спомени и е част от толкова много любими делнични и празнични рецепти. И днес, много българи без хляб и сирене на масата не сядат, както повеляват устоите на кулинарните ни традиции.
когато си добре дошъл във всеки български дом
Модерните технологични времена модифицираха толкова много аспекти от ежедневието и продуктите. Кравето сирене обаче и до днес е постоянна величина, която изисква влагане на едни и същи съставки, за получаване на познатия супер вкусен продукт. В състава му влизат единствено сурово краве мляко, мая и сол, толкова. До днес, всичко необходимо за създаване на същия познат от миналото любим вкус, е същото.
В нашата занаятчийска мандра Сигмен, сгушена в едноименното китно селце, кравето сирене е основен продукт. Приготвяме го по БДС рецепта, с неизменните три съставки. Зрее 45 дни в тенекии, за да развие и разгърне познатия си неповторим вкус. После, е готово за трапезата в опаковки по около 600 грама или пък в тенекии по 4 кг.
Отива си отлично с любимите шопска, селска, овчарска салата. Пръв приятел е на динята, когато ѝ е сезона. Под капака на гювече в компанията на подходящи приятели, се превръща във вкусно сирене по шопски. Кани да го хапвате както и с каквото вие си обичате. Едно остава неизменно – истинския традиционен вкус на краве сирене, „като от едно време“.